Hatha yoga

Hatha YOGA

Hatha yoga (हठ haṭha, योग yoga) is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam.[1] In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hatha yoga bedoelt, wanneer men over yoga spreekt.

Yoga is het stil maken van de geest waarvoor een hele reeks oefeningen ontwikkeld is. Deze oefeningen bestaan uit lichaams-, ademhalings-, concentratie- en ontspanningsoefeningen en meditatie.

Yoga helpt een beter lichaamsbesef te ontwikkelen en daardoor meer inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen hoe het lichaam reageert op het handelen en de geest en vice versa. Daarnaast wordt door yoga geleerd hoe te ontspannen; hoe rust in lichaam en geest te krijgen d.m.v. ontspanningsoefeningen.

Yoga bevordert het concentratievermogen d.m.v. concentratieoefeningen en puur fysiek brengt yoga meer kracht en souplesse. Er ontstaat bewustzijn van het lichaam. Het hervinden van evenwicht en het verminderen van stress en fysieke klachten worden door het beoefenen van yoga bewerkstelligd

Yoga is voor iedereen toegankelijk. Yoga is niet prestatiegericht. Jong, oud of met medische beperkingen; iedereen werkt binnen zijn of haar eigen kunnen en op eigen niveau. In de yogales kunt u op een fijne en ontspannen manier binnen de mogelijkheden die lijf en geest op dat moment bieden, werken.

© 2024 Touchyu . WP Castle Theme by Just Free Themes